Rijnhaven

De Rijnhaven is een van de oudste havens op de zuidoever van de Nieuwe Maas. De aanleg an de Rijnhaven duurde van 1887 tot 1895. De oppervlakte is 28 ha.
In eerste instantie werd de Rijnhaven gegraven als berghaven voor rijnschepen als die in de winter door bevriezing van de bovenrivier de Rijn niet konden opvaren. Al snel werd duidelijk dat de Rijnhaven door het toenemende transitoverkeer geschikt gemaakt moest worden voor zeeschepen. Zo werd de Rijnhaven een haven voor overslag van massagoed op stroom. De zeeschepen meerden dan af aan boeien, los van de kade.

Wilhelminapier 1938

Later verloor de Rijnhaven de overslagfunctie en werd het weer vooral een berghaven voor binnenvaartschepen. De enige schepen die er nu nog varen komen om te lossen bij de Codricofabriek.

Door stedenbouwkundige ontwikkelingen op de Kop van Zuid en Katendrecht is het gebied rondom de Rijnhaven drastisch vernieuwd. Veel van de pakhuizen zijn gesloopt om plaats te maken voor hoogbouw, alleen aan de zuidkant staan er nog wat. Bij de haven ligt het station Rijnhaven van de Rotterdamse metro.

Rijnhaven in de toekomst

masterplan Rijnhaven

error: Content is protected !!