Nico Prins

Uw Rotterdam Gids heet Nico Prins, ook wel bekend als Nico de Verhalenman.

Ik ben geboren op Pernis, groeide op, leefde en werkte onder de rook van chemische- en petrochemische industrie tussen de havens van Rotterdam. Ik woon nu op Heijplaat, één van de best verstopte geheimen van Rotterdam.

“Dan is je wereld ook niet erg groot!” zei iemand eens tegen mij.

En dat klopt als een bus, ik ben redelijk honkvast, maar toch leef ik in een totaal andere wereld dan die waar ik in geboren ben. Ik kan rustig stellen dat niets, maar dan ook niets nog is zoals het was toen ik geboren ben.
Door de combinatie van lange ervaring als professioneel verteller en kennis over Rotterdam en de havens kan ik tijdens een rondleiding de omgeving voor de ogen van mijn gasten om toveren in een open lucht museum over de ontwikkeling van stad, havens en industrie vanuit het verleden naar het Rotterdam van nu.
De verhalen die ik dan vertel gaan over lief en leed tussen Rotte en Maas  over mijn ouder en grootouders, ooms en tantes en neven en nichten.

Mijn persoonlijke reis begint in 1955 op Pernis, als tweede kind van vissersdochter en verpleegster Nel Jansen en Henk Prins, Roeier, Sun of the Sea, man van de wilde vaart, zoon van een machinist op zee- en sleepvaart.

.

Ik groeide op op Pernis, verhuisde op mijn 14e naar Zwartewaal waar ik mijn tienerjaren doorbracht.
Ik leefde, woonde en werkte in het Rijnmondgebied aan de wal en op het water onder meer als schoonmaker, classificeerder, ambtenaar, koopman. Ik reed taxi, was vletten schipper, proces operator en altijd wel voorzitter of bestuurslid van één of andere vereniging of stichting.
Ik was èn ben : Nico de Verhalenman, gids, coach, vrijdenker, cultureel ondernemer,  gepensioneerd en heb een voorkeur voor integraal maatschappelijk verantwoord investeren en ondernemen.

Ik ben de enige professionele storyteller die al heel lang echt serieus bezig is met het Rotterdamse verhaal. Ik hou van de havens en vertelde ook vele verhalen uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de mannen van staal toen ik nog veel voorstellingen speelde door het hele land en daarbuiten.
Maar de markt in den lande raakte in de loop der jaren langzaam maar zeker overspoeld met vertellers. Ik ben me rustig aan gaan toeleggen op de ontwikkelingen in de stad Rotterdam en kwam in de gelegenheid om me gedurende het hele traject te begraven in alle ins en outs van in de herontwikkeling van Heijplaat/RDM, een stuk industrieel erfgoed uit de vorige eeuw, dat klaargestoomd moest worden voor de toekomst, waarbij duurzaamheid en bewonersparticipatie een grote rol zouden spelen.

Dat was een goede gooi. Ik kon daarmee als professioneel verteller goed mijn hoofd boven water houden èn ik hoefde niet meer stad en land af te reizen om mijn verhaal kwijt te kunnen. Daarnaast leerde ik heel veel over de duurzame ontwikkelingen van de laatste tijd in stad en havens en ging als ervaringsdeskundige steeds meer gidsen binnen dit herstructureringsgebied.

De laatste jaren ben ik veel te vinden in Hotel New York waar ik mijn verhaal kwijt kan als “Portier met een verhaal” Ook hier was ik in de gelegenheid om veel bij te leren over de geschiedenis en nieuwe ontwikkelingen in de stad Rotterdam. Op deze specifieke plek in deze bijzondere omgeving ontwikkelde ik mijn verhalen van migratie tot innovatie.
Dus als ik u meeneem door de stad of door de havens, spreek ik vanuit kennis en ervaring.

Nu ben ik pensionado, dus ik kan het wat rustiger aan doen en heb alle tijd en gelegenheid om mijn verhaal over de stad en de havens te delen met mensen die geïnteresseerd zijn, vandaar ook de opzet van www.uwrotterdamgids.nl.

 

error: Content is protected !!