Deze Site

Deze site is opgezet en gerealiseerd door uw gids voor Rotterdam en Havens bij uitstek.

Met deze site wil ik een inkijk geven in wat in grove lijnen Rotterdam werkelijk is, een verhaal ontdaan van PR praat over geweldige innovaties waarvan de plannen altijd breeduit uitgemeten worden in allerlei publicaties, maar waarvan berichtgeving over de resultaten of het uitblijven van resultaten nooit te vinden zijn, hooguit in interne rapportages die ver verstopt ergens in een bureaula te vinden zijn voor hen die goed zoeken.

Veel zaken in Rotterdam vinden hun oorsprong of hun bestaan dank zij maritieme zaken en ontwikkelingen van de havens en de industriële activiteiten rond de havens.


foto boven Wilhelminapier in 1949, met op de kop het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, het pand staat nu bekend als Hotel New York, de hele pier als klein Manhattan aan de Maas.

De havenactiviteiten kende een waanzinnige groeispurt in de 20ste eeuw. In die tijd groeide de haven uit tot de grootste van de wereld. Tot aan het begin van deze eeuw liftte de stad een beetje mee, maar raakte steeds verder los van maritieme beleving. De stadshavens raakten steeds meer buiten gebruik en kregen een nieuwe bestemming en op de grote kantoren na hebben ook de inwoners van de stad steeds minder binding met de havens. Rotterdam verandert momenteel van een rauwe, arme arbeidersstad in een trekpleister voor lieden met een hoog inkomen, expats, studenten, investeerders en last but not least de groeiende stroom van toeristen.

Het is echter niet voor het eerst in de geschiedenis dat de stad qua sfeer en inwoners voor een groot deel “ververst”.

Al met al genoeg om over te vertellen!

laatste veranderingen (aan de site)
laatste toevoegingen

error: Content is protected !!