Havens

Rotterdam was van 1962 tot 2004 de grootste haven ter wereld, die titel werd overgenomen door het Chineese Shanghai, maar Rotterdam bleef wel de grootste haven van Europa.
Het havengebied strekt zich uit over 45 kilometer en laat zich ruwweg onderverdelen in:

  • de oude havens in de binnenstad
  • de stadshavens
  • de rest van de havens op IJsselmonde
  • de Botlek
  • de Europoort
  • de Maasvlakte

De havens liggen aan de rivier de Nieuwe Maas, vroeger heette dat de Merwe, de Nieuwe Waterweg en het Callandkanaal,

.

Per jaar doen ongeveer 30.000 schepen de haven aan, in 2018 verwerkte de haven 8,6 miljoen containers en er werd 470 miljoen ton aan goederen overgeslagen. Dit soort cijfers zijn abstract, het is moeilijk om je voor te stellen hoeveel dat is, maar het is heel veel!!!!!!

De haven wordt gerund door het Havenbedrijf Rotterdam. Het beheert, exploiteert en ontwikkelt het Rotterdamse haven- en industriegebied en is verantwoordelijk voor het handhaven van een veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart.
Het Havenbedrijf Rotterdam is een tijd terug in het leven geroepen omdat men moeilijk van lokale bestuurders kan verwachten sjoege te hebben van havengerelateerde zaken. Het Havenbedrijf noemt zichzelf graag een bedrijf dat op zichzelf staat, maar het is een niet-beursgenoteerde naamloze vennootschap. De aandelen van het Havenbedrijf Rotterdam worden gehouden door de gemeente Rotterdam (circa 70%) en de Nederlandse Staat (circa 30%).

Voor een mooi overzicht:

life webcams

shiptracker

 

error: Content is protected !!